فهرست کتاب


آموزش فقه

محمد حسین فلاح زاده

تخلف از مقررات دولت اسلامی

1 - مراعات مقررات دولت اسلامی لازم و تخلف از آن جایز نیست(1299).
2 - اجناسی که از سوی دولت اسلامی قاچاق اعلام شده، خرید و فروش آنها باید مطابق مقررات اعلام شده باشد(1300).

استفتاء

س 1 - الف: کارمندان دولت در مواردی از مزایایی برخودار هستند؛ مانند داشتن دفترچه تعاونی و دفترچه درمانی و استفاده از بلیط هواپیما، آیا می توانند حق خود را به دوستان یا نزدیکترین ارحام خود واگذار نمایند؟
بو: اگر شخصی نیاز به اجناس جیره بندی شده ندارد، آیا می تواند حق خود را به دیگری واگذار نماید؟
ج - هر عملی که بر خلاف مقررات دولت اسلامی باشد، جایز نیست(1301).
س 2 - سهم قند و شکر که به قنادیها و... می دهند، اگر بفروشند، سود آن حلال است؟
ج - باید مقررات دولت اسلامی را مراعات نمایند(1302).
س 3 - شخصی از انشعاب آب خانه یا مغازه اش علاوه بر مصرف خودش بدون اجازه سازمان آب به دیگران هم آب می دهد و پول آن را می گیرد، این کار برای صاحب انشعاب و برای کسانی که با دادن پول آب و هزینه انشعاب فرعی از آن آب استفاده می کند چه حکمی دارد؟
ج - تصرف در آب مزبور بدو مقررات دولت اسلامی جایز نیست(1303).
س 4 - عده ای می گویند، اجناس قاچاق که معاملات آن غیر مجاز اعلام شده، منحصر به اسلحه، مواد مخدر و از این قبیل اجناس می باشد و معاملات سایر اجناس قاچاق از قبیل قماش، خرازی و غیره را مجاز می دانند خواهشمند است نظر خود را در این زمینه اعلام فرمایید.
ج - فروش اجناس قاچاق باید با مقررات دولت اسلامی باشد و چنانچه دولت مزاحمتی ندارد و در بازار فروخته می شود، مانع ندارد(1304).

مسائل متفرقه

س 1 - اطلاعت از پدر و مادر تا چه حد بر فرزند لازم است و آیا اجداد و جدات هم حکم پدر و مادر را دارند؟
ج - در اموری که انجام آن موجب ناراحتی آنها است از حیث شفقت پدر و مادری اطاعت شود و فرقی بین پدر و مادر و اجداد نیست(1305).
س 2 - همسایه ما روی منزل خود دو طبقه دیگر ساخته است، اما به بهانه این که یک متر حیاط خلوت به طرف حیاط ما دارد، در هر دو طبقه پنجره گرفته است و شیشه های پنجره را ساده انداخته که کاملاً بر حیاط ما اشراف دارد و آرامش ما را سلب کرده، آیا این همسایه چنین حقی را دارد یا نه؟
ج - ساختمان در ملک خودش اشکال ندارد، ولی چنانچه ساده بودن شیشه ها موجب مزاحمت همسایه است باید طوری عمل کند که مزاحمت مرتفع شود(1306).
س 3 - چیدن میوه از باغ کشاورزی برای خوردن در همان محل بدون اجازه از صاحب باغ، آیا حلال است یا خیر، و اینکه می گویند به اندازه خوردن حلال است و برای بردن حلال نیست چگونه است؟
ج - اگر درخت میوه در سر راه رهگذر قرار داشته باشد، می تواند در حال عبور از خیابان از میوه آن درخت برای خوردن در همانجا استفاده کند، به شرط آنکه از حد سیری و احتیاج تجاوز نکند(1307).
س 4 - آیا انسان می تواند از نظر شرعی با خویشاوندانی که بی تقوا و بی نماز و ضد انقلابند؛ از قبیل پدر، مادر، خواهر و غیره قطع رحم نماید؟
ج - قطع رحم جایز نیست، ولی باید آنها را با مراعات موازین، امر به معروف و نهی از منکر نمایند(1308).
س 5 - معمول است بعد از نمازها، اول به حضرت ابا عبدالله (علیه السلام) بعد از حضرت رضا و سپس به حضرت ولی عصر - ارواحنا له الفدا - سلام می کنند، آیا به این کیفیت دستوری رسیده یا نه، و به نظر شریف شما رجحانی دارد، اگر دستوری نرسیده باشد؟
ج - سلام به ائمه هدی (علیهم السلام) مستحب است و کیفیت مزبوره به قصد رجاء مانع ندارد(1309).
س 6 - آیا استخاره درست است و وقتی یک عمل خیری پیش آمد و ما استخاره کردیم بد آمد استخاره ملاک عمل است و باید به آن اعتقاد داشت؟
ج - از اصول اعتقادیه نیست که اعتقاد به آن لازم باشد و در مورد تحیر به قصد رجاء اشکال ندارد(1310).
س 7 - عده ای با خواندن زیارت و دعا و شرکت در مجالس عزاداری مخالفت می کنند و می گویند قرآن خواندن، در صورت نفهمیدن معانی آیات، فایده ای ندارد و با خواندن قرآن در مجالس ترحیم نیز مخالفت می نمایند، نظر امام چیست؟
ج - خواندن زیارات و ادعیه ماثوره و عزاداری برای سید مظلومان و صلوات بر پیغمبر و آل، از افضل قربات و آدم ساز است و قرائت قرآن از مستحبات و اهدای ثواب آن به اموات موجب مثوبث است(1311).