بخش دوم
5. وَ الرُّوحُ الَّذِی هُوَ عَلَى مَلاَئِکَةِ الْحُجُبِ.
6. وَ الرُّوحُ الَّذِی هُوَ مِنْ أَمْرِکَ، فَصَلِّ عَلَیْهِمْ، وَ عَلَى الْمَلاَئِکَةِ الَّذِینَ مِنْ دُونِهِمْ مِنْ سُکَّانِ سَمَاوَاتِکَ، وَ أَهْلِ الاَْمَانَةِ عَلَى رِسَالاَتِکَ.
7. وَ الَّذِینَ لاَ تَدْخُلُهُمْ سَأْمَةٌ مِنْ دُءُوبٍ، وَ لاَ اِعْیَاءٌ مِنْ لُغُوبٍ وَ لاَ فُتُورٌ، وَ لاَ تَشْغَلُهُمْ عَنْ تَسْبِیحِکَ الشَّهَوَاتُ، وَ لاَ یَقْطَعُهُمْ عَنْ تَعْظِیمِکَ سَهْوُ الْغَفَلاَتِ.
8. الْخُشَّعُ الاَْبْصَارِ فَلاَ یَرُومُونَ النَّظَرَ اِلَیْکَ، النَّوَاکِسُ الاَْذْقَانِ، الَّذِینَ قَدْ طَالَتْ رَغْبَتُهُمْ فِیمَا لَدَیْکَ، الْمُسْتَهْتَرُونَ بِذِکْرِ آلاَئِکَ، وَ الْمُتَوَاضِعُونَ دُونَ عَظَمَتِکَ وَ جَلاَلِ کِبْرِیَائِکَ.
9. وَ الَّذِینَ یَقُولُونَ اِذَا نَظَرُوا اِلَى جَهَنَّمَ تَزْفِرُ عَلَى أَهْلِ مَعْصِیَتِکَ: سُبْحَانَکَ مَا عَبَدْنَاکَ حَقَّ عِبَادَتِکَ.
10. فَصَلِّ عَلَیْهِمْ وَ عَلَى الرَّوْحَانِیِّینَ مِنْ مَلاَئِکَتِکَ، وَ أَهْلِ الزُّلْفَةِ عِنْدَکَ، وَ حُمَّالِ الْغَیْبِ اِلَى رُسُلِکَ، وَ الْمُؤْتَمَنِینَ عَلَى وَحْیِک.
11. وَ قَبَائِلِ الْمَلاَئِکَةِ الَّذِینَ اخْتَصَصْتَهُمْ لِنَفْسِکَ، وَ أَغْنَیْتَهُمْ عَنِ الطَّعَامِ وَالشَّرَابِ بِتَقْدِیسِکَ، وَ أَسْکَنْتَهُمْ بُطُونَ أَطْبَاقِ سَمَاوَاتِکَ.
12. وَ الَّذِینَ عَلَى أَرْجَائِهَا اِذَا نَزَلَ الاَْمْرُ بِتَمَامِ وَعْدِکَ.
13. وَ خُزَّانِ الْمَطَرِ وَ زَوَاجِرِ السَّحَابِ.
14. وَ الَّذِی بِصَوْتِ زَجْرِهِ یُسْمَعُ زَجَلُ الرُّعُودِ، وَ اِذَا سَبَحَتْ بِهِ حَفِیفَةُ السَّحَابِ الْتَمَعَتْ صَوَاعِقُ الْبُرُوقِ.
ترجمه
5. خداوندا! درود فرست بر فرشته روح که بر فرشتگان حجاب هاى آسمان گمارده شده است.
193
6. و بر فرشته مقربى که از امر توست و بر آنان فرشتگانى (که تا این جا به آن ها اشاره شد) و بر گروه دیگرى از فرشتگان که ساکن آسمان ها هستند حاکمیت دارد و امانت داران رسالت تو به پیامبران تو مى باشند درود بفرست.
7. همان گونه که در طریق اطاعت فرمان تو، نه از تلاش و کوشش خسته مى شوند و نه ناتوانى و ملالت و سستى به خود راه مى دهند، نه از تسبیح و تنزیه تو شهوات و هوى و هوس ها آن ها را به خود مشغول مى دارد و نه از تعظیم تو سهو و غفلت ها.
8. همان فرشتگانى که آثار خشوع و خضوع در چشمانشان نمایان است. نمى توانند به جلال و کبریاى تو بنگرند و سرها را به زیر افکنده اند، همان ها که شوق و رغبتشان به آنچه نزد توست فراوان است. دلباخته ذکر نعمت هاى تو هستند و در برابر عظمت و جلال کبریاى تو سر تعظیم فرود مى آورند.
9. و بر گروه دیگرى درود فرست که هرگاه به جهنم مى نگرند که بر اهل معصیت تو مى خروشد مى گویند: منزهى تو، ما هرگز حق عبادتت را به جا نیاوردیم (و عذابت به تو پناه مى بریم).
10. بر همه آن ها درود فرست و بر روحانیون فرشتگانت و صاحبان مقامات نزد تو و حاملان غیب به پیامبرانت و امینان وحیت.
11. همچنین بر گروه هایى از فرشتگان که آن ها را مخصوص ذات خود گردانیدى و با عبادت و تقدیس خود، آن ها را از هرگونه طعام و نوشیدنى بى نیاز ساخته اى و در طبقات آسمانت ساکن کرده اى.
12. و نیز درود فرست بر آن ها که در جوانب آسمان براى انجام مأموریت ها هنگامى که فرمانت فرارسد گماشته اى و براى اتمام وعده هایت مأمور ساخته اى.
194
13. و درود فرست بر فرشتگانى که خزانه داران باران و حرکت دهندگان سریع ابرها هستند.
14. و (درود فرست) بر فرشته اى که با فریادش غرّش رعدها شنیده مى شود و هنگامى که به سبب خروش آن فرشته، ابرهاى پرصدا به حرکت درمى آید صاعقه ها و برق ها مى درخشد.
مأموریت هاى فرشتگان
آنگاه امام (علیه السلام) سخن از فرشته اى به نام «روح» مى گوید، عرضه مى دارد : «خداوندا! درود فرست بر فرشته روح که بر فرشتگان حجاب هاى آسمان گمارده شده است»؛ (وَ الرُّوحُ الَّذِی هُوَ عَلَى مَلاَئِکَةِ الْحُجُبِ).
ظاهر این است که «روح» نام فرشته بسیار عظیم الشّأنى است که بر فرشتگان حجاب ها فرمانروایى دارد و در قرآن مجید چند بار از وى یاد شده است، از جمله:
(تَنَزَّلُ الْمَلاَئِکَةُ وَالرُّوحُ فِیهَا بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ)؛ «فرشتگان و «روح» در آن شب به اذن پروردگارشان براى تقدیر هر امرى نازل مى شوند».(217)
(یَوْمَ یَقُومُ الرُّوحُ وَالْمَلاَئِکَةُ صَفّاً لاَ یَتَکَلَّمُونَ اِلاَّ مَنْ أَذِنَ لَهُ الرَّحْمَنُ وَ قَالَ صَواباً)؛ «روزى که «روح» و «ملائکه» به صف مى ایستند و هیچ یک، جز به اذن خداوند رحمان، سخن نمى گویند، و آنگاه که مى گویند درست مى گویند».(218)
(تَعْرُجُ الْمَلاَئِکَةُ وَالرُّوحُ اِلَیْهِ فِى یَوْمٍ کَانَ مِقْدَارُهُ خَمْسِینَ أَلْفَ سَنَةٍ)؛ «فرشتگان وروح (آن فرشته مقرّب خداوند) به سوى او عروج مى کنند در روزى که مقدارش پنجاه هزار سال است».(219)
195
گرچه ممکن است ذکر روح قبل یا بعد از ملائکه در آیات فوق، از قبیل ذکر خاص قبل یا بعد از عام باشد، ولى ظاهر این است که روح، موجودى برتر از فرشتگان است که بر فرشتگان حجب حاکمیت دارد.