فهرست کتاب


زن در تفسیر نمونه

آیت الله مکارم شیرازی تهیه و تنظیم : سعید داودی

همسر لوط

(رَبِّ نَجِّنِى وَأَهْلِى مِمَّا یَعْمَلُونَ * فَنَجَّیْنَاهُ وَأَهْلَهُ أَجْمَعِینَ * إِلاَّ عَجُوزآ فِى الْغَابِرِینَ)
پروردگارا! من و خاندانم را از آنچه اینها انجام مى دهند رهایى بخش.» * ما او و تمامى خاندانش را نجات دادیم، * جز پیرزنى که در میان بازماندگان بود.
(سوره شعراء، آیات 169-171)

تفسیر :

سرانجام آن همه اندرزها و نصیحت ها اثر نگذارد، فساد سراسر جامعه آنها را به لجنزار متعفّنى مبدّل ساخت، اتمام حجّت به اندازه کافى شد، رسالت لوط (علیه السلام) به آخررسید، در اینجاست که باید از این منطقه آلوده، خود و کسانى را که به او ایمان آورده اند نجات دهد تا عذاب مرگبار الهى قوم ننگین را درهم کوبد.
در مقام نیایش و تقاضا به پیشگاه خداوند برآمد و عرض کرد: «پروردگارا، من وخاندانم را از آنچه اینها انجام مى دهند رهایى بخش» (رَبِّ نَجِّنِى وَ أَهْلِى مِمَّا یَعْمَلُونَ).
بعضى احتمال داده اند منظور از «اهل» همه کسانى باشند که به او ایمان آوردند، امّا آیه 36 سوره ذاریات مى گوید: «تنها یک خانواده به او ایمان آورده بودند» (فَمَا وَجَدْنَا فِیهَا غَیْرَ بَیْتٍ مِنَ الْمُسْلِمِینَ).
ولى چنانکه قبلاً هم اشاره کردیم، بعضى از تعبیرها که در آیات مورد بحث آمده نشان مى دهد قبلاً نیز جمعى به او ایمان آورده بودند که از آن سرزمین تبعید شدند.
ضمناً از آنچه گفته شد این واقعیّت روشن مى شود که دعاى لوط براى خاندانش روى جنبه هاى عاطفى و پیوند خویشاوندى نبود، بلکه به خاطر ایمانشان بود.
خداوند این دعا را اجابت کرد، چنانکه مى فرماید: «ما لوط و خاندانش را همگى نجات دادیم» (فَنَجَّیْنَاهُ وَ أَهْلَهُ أَجْمَعِینَ).
«جز پیرزنى که در میان آن گروه گمراه باقى ماند» (إِلاَّ عَجُوزًا فِى الْغَابِرِینَ). (496)
این پیرزن کسى جز همسر لوط نبود که از نظر عقیده و مذهب، هماهنگ با آن قوم گمراه بود و هرگز به لوط ایمان نیاورد، و سرانجام به همان سرنوشت گرفتار شد.(تفسیر نمونه، ج15، ص351-352).

هلاكت همسر لوط

(فَمَا کَانَ جَوَابَ قَوْمِهِ إِلاَّ أَنْ قَالُوا أَخْرِجُوا آلَ لُوطٍ مِّنْ قَرْیَتِکُمْ إِنَّهُمْ أُنَاسٌ یَتَطَهَّرُونَ * فَأَنجَیْنَاهُ وَأَهْلَهُ إِلاَّ امْرَأَتَهُ قَدَّرْنَاهَا مِنَ الْغَابِرِینَ * وَأَمْطَرْنَا عَلَیْهِمْ مَّطَرآ فَسَاءَ مَطَرُ الْمُنذَرِینَ)
قوم او پاسخى جز این نداشتند که (به یکدیگر) گفتند: «خاندان لوط را از شهر و دیار خود بیرون کنید، که اینها افرادى هستند که پاکدامنى را مى طلبند!» * ما او و خانواده اش را نجات دادیم، جز همسرش که مقدّر کردیم از باقیماندگان (در آن شهر) باشد. * سپس بارانى (از سنگ) بر آنها فرو ریختیم (و همگى زیر آن مدفون شدند)؛ و چه بد بود باران بیم داده شدگان! (سوره نمل، آیات 56-58)
تفسیر :