فهرست کتاب


زن در تفسیر نمونه

آیت الله مکارم شیرازی تهیه و تنظیم : سعید داودی

تفسیر :

ابراهیم پس از شنیدن این بشارت، در اندیشه فرو رفت که شاید فرشتگان با آن شرایط خاص، فقط براى بشارت فرزند نزد او نیامده اند و مأموریّت مهم ترى دارند و این بشارت تنها گوشه اى از آن را تشکیل مى دهد؛ ازاین رو در مقام سؤال برآمد «و گفت: مأموریّت شما چیست اى فرستادگان خدا؟» بگویید ببینم براى چه مأموریّت مهمّى فرستاده شده اید؟ (قَالَ فَمَا خَطْبُکُمْ أَیُّهَا الْمُرْسَلُونَ).
«گفتند: ما به سوى قومى گناهکار مأموریّت یافته ایم» (قَالُوا إِنَّا أُرْسِلْنَا إِلَى قَوْمٍ مُجْرِمِینَ).
و چون مى دانستند ابراهیم با دقّتى که در چنین مسائلى دارد، به این مقدار پاسخ قناعت نخواهد کرد، فوراً اضافه کردند: این قوم گناهکار همان قوم لوط است و ما مأموریم این آلودگان بى آزرم را در هم بکوبیم و نابود کنیم «مگر خاندان لوط، که همگى آنان را نجات خواهیم داد» (إِلاَّ آلَ لُوطٍ إِنَّا لَمُنَجُّوهُمْ أَجْمَعِینَ).
از آنجا که تعبیر به «آل لوط» آن هم با تأکید بر «أجمَعین» شامل همه خانواده لوط، حتّى همسر گمراهش که با مشرکان هماهنگ بود مى شد، و شاید ابراهیم نیز از این ماجرا آگاه بود، بلافاصله او را استثنا کردند و گفتند: «بجز همسرش که مقدّر داشتیم از بازماندگان (در شهر و هلاک شوندگان) باشد» (إِلاَّ امْرَأَتَهُ قَدَّرْنَا إِنَّهَا لَمِنَ الْغَابِرِینَ).
تعبیر «قَدَّرنا» (مقدّر داشتیم) اشاره به مأموریّتى است که از سوى خداوند در این زمینه داشتند. (494)

هیرودیا و توطئه قتل حضرت یحیى(علیه السلام)

نه تنها تولّد یحیى شگفت انگیز بود، مرگ وى هم از پاره اى جهات عجیب بود.
غالب مورّخان مسلمان و همچنین منابع معروف مسیحى، جریان این شهادت را چنین نقل کرده اند(هر چند اندک تفاوتى در خصوصیّات آن در میان آنها دیده مى شود).
یحیى قربانى روابط نامشروع یکى از طاغوت هاى زمان خود با یکى از محارم خویش شد، به این ترتیب که «هرودیس» پادشاه هوسباز فلسطین، عاشق «هرودیاس» دختر برادر خود شد و زیبایى وى دل او را در گرو عشقى آتشین قرار داد، لذا تصمیم به ازدواج با او گرفت.
این خبر به پیامبر بزرگ خدا یحیى رسید. او صریحاً اعلام کرد که این ازدواج نامشروع است و مخالف دستورهاى تورات، و من با چنین کارى مبارزه خواهم کرد.
سر وصداى این مسأله در تمام شهر پیچید و به گوش هرودیاس رسید. او که یحیى را بزرگ ترین مانع بر سر راه خویش مى دید تصمیم گرفت در یک فرصت مناسب از وى انتقام بگیرد و این مانع را از سر راه هوس هاى خویش بردارد. در نتیجه ارتباط خود را با عمویش بیشتر کرد و زیبایى خویش را دامى براى او قرار داد و آن چنان در وى نفوذ نمود که سرانجام روزى هرودیس به او گفت: هر آرزویى دارى از من بخواه که منظورت مسلّماً انجام خواهد یافت.
هرودیاس گفت من هیچ چیز جز سر یحیى را نمى خواهم، زیرا او نام من و تو را بر سر زبان ها انداخته و همه مردم به عیبجویى ما نشسته اند، اگر مى خواهى دل من آرام گیرد و خاطرم شاد شود باید این عمل را انجام دهى.
هرودیس که دیوانه وار به آن زن عشق مى ورزید، بى توجّه به عاقبت کار، تسلیم شد و چیزى نگذشت که سر یحیى را نزد آن زن بدکار حاضر ساختند. امّا عواقب دردناک آن عمل سرانجام دامان وى را گرفت. (495)
در احادیث اسلامى مى خوانیم که سالار شهیدان امام حسین (علیه السلام) فرمود: «از پستى هاى دنیا اینکه سر یحیى بن زکریّا را به عنوان هدیه براى زن بدکاره اى از زنان بنى اسرائیل بردند».یعنى شرایط من و یحیى از این نظر نیز مشابه است، زیرا یکى از هدف هاى قیام من مبارزه با اعمال ننگین طاغوت زمانم یزید است.(تفسیر نمونه، ج13، ص41-43).

همسر نوح میان غرق شدگان

(فَأَوْحَیْنَا إِلَیْهِ أَنْ اصْنَعِ الْفُلْکَ بِأَعْیُنِنَا وَوَحْیِنَا فَإِذَا جَاءَ أَمْرُنَا وَفَارَ التَّنُّورُ فَاسْلُکْ فِیهَا مِنْ کُلٍّ زَوْجَیْنِ اثْنَیْنِ وَأَهْلَکَ إِلاَّ مَنْ سَبَقَ عَلَیْهِ الْقَوْلُ مِنْهُمْ وَلاَ تُخَاطِبْنِى فِى الَّذِینَ ظَلَمُوا إِنَّهُمْ مُّغْرَقُونَ)
ما به نوح وحى کردیم که: کشتى را در حضور ما، و مطابق وحى ما بساز. و هنگامى که فرمان ما فرا رسد، و(آب از) تنور بجوشد (که نشانه فرا رسیدن طوفان است)، از هریک (از انواع حیوانات) یک جفت در کشتى سوار کن؛ و(همچنین) خانواده ات را، مگر آنانى که قبلاً وعده هلاکشان داده شده ]= همسر و فرزند کافرت[؛ و دیگر درباره ستمکاران با من سخن مگو (و شفاعت مکن)، که آنان همگى غرق خواهند شد. (سوره مؤمنون، آیه 27)