زكات
زكات، یكى از عباداتى است كه پرداخت آن به قصد قربت نیاز دارد و اثر تربیتى عمیقى در روح انسان مى گذارد. لذا قرآن كریم بعد از آن كه دستور گرفتن زكات را به پیامبر اكرم مى دهد در بیان فلسفه آن مى فرماید: تو با این كار، آن ها را پاك مى كنى و رشد و نمو مى دهى« خُذْ مِنْ أَمْوَالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَتُزَكِّیهِم بِهَا »(278) یعنى آن ها را از رذایل اخلاقى، از دنیا پرستى و دنیا دوستى پاك مى كنى و نهال نوع دوستى و سخاوت و توجه به حقوق مستمندان را در آن ها پرورش مى دهى. اگر مسلمانان این فریضه الهى را بر پا كنند فقر و بدبختى از میان جوامع اسلامى از بین مى رود.
زكات در قرآن
1. مطرح بودن زكات در ادیان سابق: (وَجَعَلْنَاهُمْ أَئِمَّةً یَهْدُونَ بِأَمْرِنَا وَأَوْحَیْنَا إِلَیْهِمْ فِعْلَ الْخَیْرَاتِ وَإِقَامَ الصَّلَاةِ وَإِیتَاءَ الزَّكَاةِ »(279) و آن ها را پیشوایانى قرار دادیم كه به فرمان ما مردم را هدایت كنند و انجام كارهاى نیك و برپا داشتن نماز و پرداخت زكات را به آن ها وحى كردیم.
2. احیاى زكات وظیفه مسئولین حكومت اسلامى: « الَّذِینَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ »(280) یاوران خدا كسانى هستند كه هرگاه در زمین به آن ها قدرت بخشیدیم نماز را بر پا دارند و زكات را ادا مى كنند.
3. زكات برنامه مستمر مؤمنان: « قَدْ أَفْلَحَ الْمُؤْمِنُونَ... وَالَّذِینَ هُمْ لِلزَّكَاةِ فَاعِلُونَ »(281) به تحقیق مؤمنان رستگار شدند... مؤمنان داراى اوصافى هستند. از جمله؛ زكات را مى پردازند.
4. زكات كفّاره گناهان: « لَئِنْ أَقَمْتُمُ الصَّلَاةَ وَآتَیْتُمُ الزَّكَاةَ ... لَّأُكَفِّرَنَّ عَنكُمْ سَیِّئَاتِكُمْ »(282) اگر نماز را برپا دارید وزكات را بپردازید گناهان شما را از بین مى بریم.
5. خداوند گیرنده زكات: « أَلَمْ یَعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ هُوَ یَقْبَلُ التَّوْبَةَ عَنْ عِبَادِهِ وَیَأْخُذُ الصَّدَقَاتِ »(283) آیا نمى دانند كه خداوند توبه را از بندگانش مى پذیرد و صدقات را نیز قبول مى كند؟
مصارف زكات
« إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاءِ وَالْمَسَاكِینِ وَالْعَامِلِینَ عَلَیْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِی الرِّقَابِ وَالْغَارِمِینَ وَفِی سَبِیلِ اللَّهِ وَابْنِ السَّبِیلِ فَرِیضَةً مِّنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَلِیمٌ حَكِیمٌ »(284)
منحصراً زكات مخصوص فقرا و مساكین و كاركنانى است كه براى جمع آورى آن كار مى كنند و كسانى كه براى جلب محبتشان اقدام مى شود و براى آزادى بردگان و بدهكاران و در راه (تقویت آیین) خداوند و واماندگان در راه، این یك فریضه (مهم) الهى است؛ و خدا دانا و حكیم است.
در این آیه شریفه خداوند به روشنى مصارف واقعى زكات را بیان كرده و آن را با كلمه (انّما) كه دلالت بر حصر دارد آغاز نموده و این نشان مى دهد كه بعضى از افراد خودخواه، یا بى خبر، انتظار داشتند بدون هیچ گونه استحقاق، سهمى از زكات دریافت دارند كه با كلمه (انّما) دست ردّ به سینه همه آن ها زده شده است. به هر حال خداوند مصارف زكات را در هشت مورد خلاصه مى كند:
1. فقرا
2. مساكین (فقیر) یعنى كسى كه در زندگى خود كمبود مالى دارد هر چند مشغول كسب و كارى باشد و هرگز از كسى سئوال نكند امّا (مسكین) كسى است كه نیازش شدیدتر است و دستش از كار كوتاه است و به همین جهت از این و آن سئوال مى كند.
3. گروهى كه براى جمع آورى زكات و اداره بیت المال، سعى وكوشش مى كنند.
4. (مؤلّفة قلوبهم) كسانى كه براى پیشبرد اهداف اسلامى انگیزه معنوى ندارند و با تشویق مالى مى توان تألیف قلب و جلب محبت آنان نمود مانند كفار و غیر مسلمانان كه به خاطر استفاده از همكارى آن ها در جهاد از طریق كمك مالى تشویق مى شوند.
5. آزاد ساختن بردگان.
6. پرداخت دین بدهكاران
7. در راه خداوند: منظور از آن تمام راه هایى است كه به گسترش و تقویت آیین الهى منتهى مى شود اعم از مسأله جهاد و تبلیغ و مانند آن.
8. واماندگان: یعنى مسافرانى كه بر اثر علتى در راه مانده اند، زاد و توشه و مركب كافى براى رسیدن به مقصد ندارند هر چند افراد بى بضاعتى نیستند ولى بر اثر دزدزدگى یا بیمارى یا گم كردن اموال خود یا علل دیگر به چنین وضعى افتاده اند این چنین اشخاص را باید از طریق زكات به مقدارى كه براى رسیدن به مقصد لازم است بى نیاز ساخت.