9. منطق قوى ابراهیم(علیه السلام)
آن حضرت منطق فوق العاده نیرومندى داشت، در عبارات کوتاه و محکم و مستدل، پاسخ هاى دندان شکنى به گمراهان مى داد، و با همان منطق رسایش، بینى لجوجان را به خاک مى مالید.
هرگز به خاطر شدّت خشونت آنها، از کوره درنمى رفت; بلکه با خونسردى که حاکى از روح بزرگش بود، با آنها روبه رو مى شد، و با گفتار و رفتارش سند محکومیتشان را به دستشان مى سپرد، که این مطلب نیز در داستان محاجّه ابراهیم(علیه السلام) با نمرود، و عمویش آزر، و قضات دادگاه بابل ـ هنگامى که مى خواستند او را به جرم خداپرستى و بت شکنى محکوم نمایند ـ به روشنى آمده است، و شرح آن گذشت.
10. آیین ابراهیم!
قرآن مجید در آیه 78 سوره حج یکى از افتخارات مسلمانان را این مى شمرد که آنها بر آیین ابراهیم اند، و او بود که نام «مسلمان» را بر شما گذارد. مى فرماید:
«(وَجَاهِدُوا فِى اللهِ حَقَّ جِهَادِهِ هُوَ اجْتَبَاکُمْ وَمَا جَعَلَ عَلَیْکُمْ فِى الدِّینِ مِنْ حَرَج مِّلَّةَ أَبِیکُمْ إِبْرَاهِیمَ هُوَ سَمَّاکُمُ الْمُسْلِمینَ مِنْ قَبْلُ وَفِى هَذَا...); و در راه خدا آنگونه که سزاوار اوست جهاد کنید، او شما را برگزید، و در دین (اسلام) کارِ سنگین و سختى بر شما قرار نداد; از آیین پدرتان ابراهیم پیروى کنید; خداوند شما را در کتاب هاى پیشین و در این کتاب آسمانى «مسلمان» نامید...».
حتّى براى تشویق مسلمانان، به انجام پاره اى از دستورات مهم، به آنان گوشزد مى کند که شما باید به ابراهیم و یارانش اقتدا کنید.(139)
11. او بنیان گذار حج بود
مراسم حج با آن همه عظمت و شکوهش، به فرمان خدا و به وسیله ابراهیم(علیه السلام) پایه گذارى شد. و به همین جهت نام ابراهیم(علیه السلام) و خاطره او، با تمام مراسم حج آمیخته است. و انسان در هر موقف و برنامه اى از این مراسم بزرگ، به یاد این پیغمبر عظیم الشأن مى افتد، و پرتو عظمتش را در دل خویش احساس مى کند، تا آنجا که مراسم حج بى یاد ابراهیم(علیه السلام) نامفهوم است!