فهرست کتاب


شرحی بر بیانیه گام دوم انقلاب

,

7ـ چهل سالگی انقلاب اسلامی، فروپاشی کمونیسم و افول آمریکا:

همانطور که امام خمینی (ره) در سال نو میلادی 1989 طی نامه عبرت آموز خویش به گورباچف از صدای شکسته شدن استخوان های مارکسیسم سخن به میان آورد و پس از مدت کوتاهی بلوک شرق فروریخت، رهبر معظم انقلاب اکنون می فرمایند: «بسیاری از سیاسیّون و جامعه شناس های معتبر دنیا معتقدند که «قدرت نرم» آمریکا فرسوده شده است» یکی از این افراد فرانسیس فوکویاما، پژوهشگر و تاریخ نگار ژاپنی الاصل و تبعه آمریکا است. او از پیش رو بودن زوال آمریکا اینگونه سخن می گوید: (من در کتابم «نظم سیاسی و زوال و انحطاط سیاسی» بزرگ ترین مثالی که برای انحطاط سیاسی می زنم، نظام آمریکاست. همه نظام های دنیا در حال زوال هستند، چه به علت جمود فکری و چه به دلیل سوءاستفاده افراد از قدرتی که در اختیار دارند). جوزف نای در جدیدترین کتابش «آینده قدرت» استدلال می کند که در سال های آتی، جهان دو تغییر مهم انتقال قدرت و انتشار قدرت از غرب به شرق، را در افق قدرت تجربه خواهدکرد. «فرید زکریا»، نظریه پرداز نئورئالیست معتقد است، جهان در حال انتقال از عصر آمریکایی به عصر پساآمریکایی است. جهانی که در پیش داریم، جهانی است که در آن ایالات متحده آمریکا، نه رهبری اقتصادی و ژئوپلیتیک آن را بر عهده خواهد داشت و نه بر فرهنگ آن چیره خواهد بود، بلکه قدرت آن سقوط خواهد کرد. «جان ایکنبری»، نظریه پرداز روابط بین الملل و سیاست خارجی آمریکا در مقاله ای با عنوان «آینده نظم جهانی لیبرال» که توسط مجله فارین افرز منتشر شده، معتقد است تغییر قدرت جهانی و افول قدرت آمریکا و تغییر نظام تک قطبی در جریان است. عصر آمریکا در حال پایان است و نظم جهانی شرقی جایگزین نظم جهانی غربی خواهد شد. ما شاهد پیدایش قدرت های نوظهور هستیم؛ در حالی که قدرت آمریکا در حال فرسایش است. «نوام چامسکی»، اندیشمند آمریکایی نیز، آمریکا را امپراطور در حال سقوط معرفی می کند.

8ـ شعارهای انقلابی اسلامی، جهانی و فطری است:

یکی از مختصات دین اسلام این است که همه تمایلات فطری انسان را در نظر گرفته، هیچ کدام را از قلم نینداخته و برای هیچ کدام سهم بیشتری از حق طبیعی آن ها نداده است. به تعبیر شهید مطهری در جهان بینی اسلامی، اصل فطرت مطرح است. مطابق اصل فوق، پروردگار متعال در متن خلقت به انسان یک وجدان شریف و روح ملکوتی عطا فرموده است و همان وجدان شریف در دعوت اسلامی مخاطب قرار گرفته است. (آشنایی با قرآن (تفسیر سوره حمد و بقره)، ص 131)

9ـ تبیین نظریه نظام انقلابی:

نشریه خط حزب الله وابسته به دفتر حفظ و نشر آثار امام خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی با نگارش مطلبی تحت عنوان «نه آنارشیسم و نه محافظه کاری» نظریه نظام انقلابی را بدین گونه تبیین کرده است: انقلاب اسلامی اما در این مقطع کنونی با دو جریان مواجه است؛ جریانی که معتقد است برای مطالبه آرمان ها و استقرار شعارهای انقلاب حتی می توان از ساختارها هم عبور کرد و هیچ کس و هیچ چیز نباید مانع و سد راه این موضوع باشد. آن ها معتقدند که علت العلل نهضت اسلامی برپایی کامل آرمان ها و شعارهای آن بوده است؛ بنابراین اگر در مسئله ای ساختار کنونی جمهوری اسلامی قابلیت تحقق آن آرمان ها را نداشت می توان از آن هم حتی عبور کرد و معطل نماند! خروجی چنین تفکری چیزی جز آنارشیسم نیست. در حالی که هر سیاستمدار و اهل فکری خوب می داند که اگر ساختارهای یک نظام سیاسی را با توضیحات درست و با سردست گرفتن شعارهای مقدس (مثلاً روحیه انقلابی گری یا عدالت خواهی) زیر سؤال رفت اساساً قوام و تداوم جامعه با مخاطرات عدیده ای مواجه خواهد شد. برای همین رهبر انقلاب صراحت فرمودند: «انقلابی گری هم فقط در بستر نظام امکان پذیر است این جور نباشد که بعضی نظام را نفی کنند به عنوانی که ما انقلابی هستیم. انقلابی گری به معنای ویرانگری نیست. انقلابی گری یک مشی صحیح، عاقلانه، پرانگیزه و پرامید و شجاعانه به سمت اهداف والا است. این تعریف معنای انقلابی گری است. و این فقط در بستر و مسیر نظام اسلامی یعنی نظام موجود امکان پذیر است. خارج از این امکان پذیر نیست. انقلابی گری ساختار شکنی نیست؛ تخریب نظام ناشی از انقلاب نیست». (7/3/97)
درست نقطه مقابل این جریان تفکر دیوان سالاری و تکنوکراسی قرار دارد؛ جریانی که معتقد است روحیه انقلابی گری برای زمان پیروزی انقلاب است، نه استقرار آن. شعارهای انقلاب هم به درد انقلاب کردن می خورد و نه حکومت کردن؛ از نظر اینان انقلاب و انقلابی گری محصول تب تند جامعه است و بنابراین بلافاصله بعد از پیروزی، می بایست به وضعیت عادی (نرمال) بازگشت. خروجی چنین نگاهی چیزی جز محافظه کاری و تسلیم صرف ساختار شدن نیست. مقام معظم رهبری در این زمینه می فرمایند: «در مجموعه انقلاب از اول انقلاب یک فکر غلطی وجود داشت و آن این بود که انقلاب تا وقت تشکیل نظام است؛ وقتی که نظام تشکیل شد و نهادها و مقررات و دیوان سالاری و مانند این ها مستقر شد دیگر انقلاب برود دنبال کارش، دیگر کاری با انقلاب نداریم؛ انقلاب را هم معنا می کنند به تنش و دعوا و سر و صدا و کارهای غیر قانونی و از این حرف ها». (7/3/97)
راه حل دچار نشدن به این دو آفت را رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم انقلاب، دفاع از نظریه نظام انقلابی می دانند؛ نظام انقلابی آن گونه که رهبر انقلاب تشریح می کنند نه این است و نه آن؛ «انقلاب اسلامی پس از نظام سازی به رکود و خموشی دچار نشده و نمی شود. و میان جوشش انقلابی و نظم سیاسی و اجتماعی تضاد و ناسازگاری نمی بیند بلکه از نظریه نظام انقلابی تا ابد دفاع می کند».
در نظام انقلابی می توان در عین پایبند بودن به ساختار، انقلابی ماند و برای بهبود ساختار تلاش شبانه روزی کرد؛ در نظام انقلابی اصل بر ساختن است نه تاختن؛ اصل بر حرکت است نه جمود؛ که نظام انقلابی «همچون پدیده زنده و با اراده همواره دارای انعطاف و آماده تحصیح خطاهای خویش است، اما تجدید پذیر و اهل انفعال نیست.» (22/11/97)