فهرست کتاب


شرحی بر بیانیه گام دوم انقلاب

,

1ـ چله پرافتخار بدون خیانت به آرمان های انقلاب اسلامی:

مقام معظم رهبری، آرمان ها و اهداف انقلاب اسلامی و مردم ایران را ـ که انقلاب بعد از گذشت 40 سال به آن ها خیانت نکرده ـ روشن و واضح می دانند و در بیانات متعدد این موضوع را تشریح کرده اند. ایشان در این باره می فرمایند: «اهداف، اهداف روشنی بود ـ به وجود آمد. هدف اسلام خواهی، هدف استکبار ستیزی، هدف حفظ استقلال کشور، هدف کرامت بخشی به انسان، هدف دفاع از مظلوم، هدف پیشرفت و اعتلای علمی و فنی و اقتصادی کشور؛ این ها اهداف انقلاب بوده. انسان وقتی در فرمایشات امام (رضوان الله علیه) و در اسناد اصلی انقلاب این ها را نگاه می کند، می بیند که همه ی این ها در متون اسلامی هم ریشه دارد. مردمی بودن، متکی به ایمان مردم، عقاید مردم و انگیزه های مردمی و عواطف مردمی، جزو پایه های اصلی انقلاب است. این خط ادامه پیدا کرده؛ این خط انحراف پیدا نکرده، این خط زاویه نخورده. امروز سی و دو سال از انقلاب می گذرد؛ این خیلی حادثه ی مهمی است». (بیانات در دیدار دانشجویان، 19/5/1390)
در مجموع اهداف و آرمان های انقلاب اسلامی به سبب ریشه داشتن در فرهنگ و سنّت جامعه ایران، موضوعاتی روشن بوده و در جامعه نهادینه شده بود. به صورت کلی در حوزه سیاست تأکید بر حکومت دینی و برخورداری افراد از حقوق سیاسی (که در جمهوری اسلامی در قالب مردم سالاری دینی تبلور یافت)، استقلال و قطع مداخله بیگانگان (استکبار ستیزی)، در حوزه فرهنگ و اجتماع اجرای احکام اسلامی در جامعه، عزت و اعتلای افراد جامعه و بزرگ داشت و اجرای مناسک دینی و در حوزه اقتصاد عدالت و رسیدگی به مستضعفین رؤس آرمان ها و اهداف انقلاب اسلامی را تشکیل می دهد.

2ـ خودسازی:

بزرگترین هدف تمامی ادیان و پیامبران الهی، انسان سازی و گسترش اخلاق انسانی و خودسازی بوده است. بزرگترین مربی اخلاق و نمونه عالی فضایل و زیبایی ها و تجسم کامل اخلاق ربوبی، رسول گرامی اسلام (ص)، هدف از بعثت و رسالتش را به کمال رساندن مکارم و فضایل اخلاقی می دانند: انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق (جز این نیست که من برای کامل کردن مکارم اخلاق مبعوث شدم).
امام صادق (ع) در حدیثی نورانی می فرمایند: خداوند متعال پیامبرانش را با مکارم اخلاق بر دیگران امتیاز بخشید. پس هر کس خود را آراسته به فضایل اخلاق یافت، خداوند را بر این نعمت بزرگ شاکر باشد و هر کس خود را از آن بی بهره یافت به درگاه خدا تضرع و زاری کند و آن را از او بخواهد». علیرغم بی توجهی هایی که در مکاتب بشری نسبت به مسأله انسان سازی وجود دارد و غالباً از آموزش و پرورش، تنها به تعلیم و آموزش ـ آن هم در حوزه ای کاملاً محدود اکتفا می شود، در حوزه دین و به ویژه دین مقدس اسلام، نه تنها مسأله اخلاق و سازندگی شخصیت معنوی فراموش نشده ، بلکه از اولین و اساسی ترین مسائل به شمار می آید.
خودسازی در اندیشه رهبر معظم انقلاب ابعاد و مؤلفه های مختلفی دارد، از جمله خودسازی اخلاقی، روحی، معنوی، ایمانی، دینی، اعتقادی، علمی و فکری، مادّی، جسمی و خودسازی از لحظ کسب تجربه برای ساختن این کشور (12/8/1388 و 25/2/1386 و 13/8/1381 و 11/10/1370 و 9/12/1379 و 19/10/1378 و 14/7/1377) تأکید رهبر معظم انقلاب بر خودسازی مسؤولان از این بابت است که، «ما اگر خود را اصلاح کردیم، جامعه را اصلاح کرده ایم». (21/9/1380) و خودسازی جوانان به این خاطر است که، «این کشور متعلق به جوانان است و جوانان باید این بار امانت سنگین را از نسل پیش از خود تحویل بگیرید و آن را به نسل بعد برسانید». (11/10/1370) و به طور کلی اینکه فرایند پنجگانه انقلاب اسلامی بر خودسازی وابسته است: این ها همه اش با مراقبت و با تقوا عملی است؛ تقوای فردی و تقوای جماعت و امت حاصل می شود (28/5/1384) امام خمینی (ره) نیز بر این باور بودند که، «انسان تا خودش را نسازد، نمی تواند دیگران را بسازد و تا دیگران ساخته نشوند، نمی شود که کشور ساخته بشود». (صحیفه امام؛ ج 11، ص 379 ـ 380)

3ـ جامعه پردازی:

جامعه پردازی یکی از مراحل پنجگانه فرایند انقلاب اسلامی، با هدف رسیدن به جامعه اسلامی است. و این جامعه از نظر رهبر معظم انقلاب جامعه ای که در آن، آرمان های اسلامی، اهداف اسلام، آروزهای بزرگی که اسلام برای بشر ترسیم کرده است، تحقق پیدا کند. جامعه ی عادل، برخوردار از عدالت، جامعه ی آزاد، جامعه ای که مردم در آن، در اداره ی کشور، در آینده ی خود، در پیشرفت خود دارای نقشند، دارای تأثیرند، جامعه ای دارای عزت ملی و استغنای ملی، جامعه ای برخوردار از رفاه و مبرای از فقر و گرسنگی، جامعه ای دارای پیشرفت های همه جانبه ـ پیشرفت علمی، پیشرفت اقتصادی، پیشرفت سیاسی ـ و بالاخره جامعه ای بدون سکون، بدون رکود، بدون توقف و در حال پیشروی دائم؛ این آن جامعه ای است که ما دنبالش هستیم. البته این جامعه تحقق پیدا نکرده ، ولی ما دنبال این هستیم که این جامعه تحقق پیدا کند. (22/7/1390)