عاشورا؛ مجاهدت در دو جبهه ی خارجی و بیرونی
امیرالمؤمنین علیه السلام، شیر میدان نبرد با دشمن است و هنگامی که سخن میگوید آدم انتظار دارد نصف بیشتر سخنان او راجع به جهاد و جنگ و پهلوانی و قهرمانی باشد؛ اما وقتی در روایات و خطبه ی نهج البلاغه او نگاه میکنیم، میبینیم اغلب سخنان و توصیه های آن حضرت راجع به زهد و تقوا و اخلاق و نفی و تحقیر دنیا و گرامی شمردن ارزشهای معنوی و والای بشری است. ماجرای امام حسین علیه السلام، تلفیق این دو بخش است یعنی آنجایی که هم جهاد با دشمن و هم جهاد با نفس، در اعلى مرتبه ی آن تجلی پیدا کرد، ماجرای عاشورا بود. یعنی خدای متعال میداند که این حادثه پیش می آید و نمونه ی اعلایی باید ارائه شود و آن نمونه ی اعلی الگو قرار گیرد. مثل قهرمانهایی که در کشورها، در یک رشته مطرح میشوند، و فرد قهرمان، مشوق دیگران در آن رشته از ورزش میشود. البته، این یک مثال کوچک برای تقریب به ذهن است. ماجرای عاشورا عبارت است از یک حرکت عظیم مجاهدت آمیز در هر دو جبهه. هم در جبهه ی مبارزه با دشمن خارجی و برونی؛ که همان دستگاه خلافت فاسد و دنیاطلبان چسبیده به این دستگاه قدرت بودند و قدرتی را که پیغمبر برای نجات انسانها استخدام کرده بود، آنها برای حرکت در عکس مسیر اسلام و نبی مکرم اسلام صلی الله علیه و آله میخواستند، و هم در جبهه ی درونی، که آن روز جامعه به طور عموم به سمت همان فساد درونی حرکت کرده بود.(بیانات در دیدار سپاه پاسداران و نیروی انتظامی، به مناسبت سوم شعبان 6/11/1371)
امیرالمؤمنین علیه السلام الگوی قاطعیت در برابر دشمن
انسانی که در راه خدا با دشمن، با موارد غرض ورزی، آنچنان سخت و قاطع برخورد میکند؛ اما در مقابل انسانهای مظلوم، انسانهای ضعیف، آنچنان خاکسار است، آنچنان بردبار است که کسی باور نمیکند این امیر المؤمنین علیه السلام است. اوایلی که امیر المؤمنین علیه السلام وارد کوفه شده بودند و مردم آن حضرت را نمیشناختند، رفتار آن حضرت، لباس آن حضرت، مشى آن حضرت، جوری بود که هیچکس تو کوچه و بازار که حضرت راه میرفت، نمیفهمید که امیرالمؤمنین علیه السلام به آن عظمت، همین شخصی است که دارد به طور معمولی و عادی راه میرود. در مقابل مردم ضعیف، مردم معمولی، این چنین متواضع و بردبار و خاکسار است؛ همان کسی که در مقابل دشمنان غدر، دشمنان گردن کلفت، آنچنان قاطع مثل کوه می ایستد؛ اینها الگوست.(بیانات در دیدار هزاران نفر از اقشار مختلف مردم به مناسبت عید سعید غدیر خم 27/9/1387)
زینب علیهاالسلام؛ الگوی ایستادگی در برابر دشمن
بانوی ما، زینب کبری علیهاالسلام، خطاب به سیه رویترین انسانهای زمان خود فرمود: «کد کیدک، واسع سعیک فوالله لاتمحوا ذكرنا»(لهوف، ص 185) امروز ملت ایران و مسئولان این کشور، همان سخن را به دشمنان زورگو و یاوه گوی جمهوری اسلامی میگویند. آنهایی که در موضع مسئولان کشور آمریکا را هر گوشه ی دیگر دنیا، علیه ملت ایران سخنان یاوه میگویند و زشتیهای خودشان را به ملت و دولت ایران نسبت میدهند، خودشان تروریست و زورگویند. آنان بدکاره و نژادپرستند. آنان از حل کردن ابتدایی ترین مشکلات اجتماعی خود، یعنی مسأله ی نژاد و سیاه و سفید، عاجزند. امروز همین سخنان را ملت و نظام ایران خطاب به آنها میگوید: «کد کیدک. واسع سعیک. فوالله لاتمحوا ذكرنا.» مگر شما میتوانید کمترین آسیبی به جمهوری اسلامی برسانید؟! شما خواهید مرد. شما خواهید رفت. شما مانند آن امپراتوری دیگر، زایل خواهید شد و پرچم اسلام روزبه روز، برافراشته تر خواهد شد. ملت ایران و هر کس که متمسک به اسلام است، روزبه روز زنده تر خواهد شد.(بیانات در مراسم صبحگاه نیروی هوایی 26/9/1374)
فكر اعتقاد به مهدویت نقطه ی مقابل تبلیغات ظالمانه دشمن
امروز دستگاههای تبلیغاتی مراکز استکباری دنیا و روشنفکران وابسته به آنها، در سطح عالم اینطور تبلیغ میکنند که هیچ حرکتی در مقابل نظم ظالمانه ی کنونی ممکن نیست. با فکر انقلاب و آرمانگرایی مبارزه میکنند و میخواهند ملتها را متقاعد کنند که به همین وضعیت کنونی ظالمانه ی دنیا بسازند و در مقابل آن هیچ عکس العملی نشان ندهند. فكر اعتقاد به مهدی ، نقطه ی مقابل این تبلیغات غلط و ظالمانه است. جوانان و روشنفکران و عموم ملت ما با اعتقاد به ظهور مهدی علیه السلام این اعتقاد راسخ را در دل خود پرورش میدهند که نظم ظالمانه جهانی، قابل زوال است و ابدی نیست؛ میشود با آن مبارزه و در مقابل آن ایستادگی کرد.(بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم به مناسبت نیمه شعبان در مصلای تهران 30/7/1381)
ایمان به خدا؛ مایه ی رفع طمع ورزی دشمن
ما از اصول خود دست نکشیدیم و همان حرف حق قوی را که روز اول زدیم، تا آخر زدیم و به فضل پروردگار تا قطره ی خونی در رگها و نفسی در کالبد داریم، آن را خواهیم گفت. راز ایستادگی و اقتدار این نظام این است که آحاد آن با خدا رابطه ی قلبی و اعتقادی و پیوند ولایتی دارند. مردم ایران ثابت کردند که دشمن نمیتواند به آنها طمع ورزد؛ علتش همین ایمان به خدا و کار برای رضای اوست.(بیانات در مراسم بیعت هزاران نفر از نمایندگان کارگران سراسر کشور 5/4/1368)
* * *
استکبار جهانی در طول این چند وقت، همواره نسبت به انقلاب و نظام جمهوری اسلامی، تهدیدهایی صریح و غیر صریح و مستقیم و غیر مستقیم داشته است. ملتی در مقابل تهدیدهای دشمن، مطلقة تحت تأثیر قرار نمیگیرد که با خدا ارتباط دارد و خودش را وابسته به خدا میداند. امروز، مصداق آن به صورت سیاسی و جمعی، نظام جمهوری اسلامی و ملت مسلمان ایران است. بنابراین، ما از تهدید دشمن به هیچ وجه دچار رعب نمیشویم و از هیچ دشمنی نمیترسیم و از هیچ قدرتی در دنیا هراس نداریم.(بیانات در دیدار با اعضای جامعه روحانیت مبارز و مجمع روحانیون مبارز تهران، علما و ائمه جماعت و جامعه وعاظ تهران و اعضای شورای هماهنگی سازمان تبلیغات اسلامی در آستانه ی ماه محرم 11/5/1368)
***
آن سلاحی که هیچ دشمن مادی، قادر به مقابله ی با آن نیست، سلاح ایمان مخلصانه و عمل مخلصانه است. اخلاص یعنی اینکه انسان، کار را برای خدا و به عشق انجام وظیفه، انجام دهد. انسان برای هوای نفس، برای رسیدن به مال، به ثروت، به مقام، نام نیک، قضاوت تاریخ، برای انگیزه های نفسانی، برای اشباع صفت پلید حسد، طمع، حرص، زیاده طلبی و افزون طلبی کار نکند!(بیانات در جمع بسیجیان به مناسبت هفته ی بسیج 5/9/1376)