بصیرت لازمه ی شناخت دشمن
در این شرایط وظیفه ی شما سنگین، پرهیجان و پر اجر است. شما دیگر تشکلهای اسلامی دانشگاه، به کار خود نظم دهید، آن را با هدفهای روشن که از بینات و محکمات انقلاب گرفته شده، جهت بخشید، بصیرت لازم و دید نافذ را برای شناخت دشمن و روشهای کینه ورزانه اش برای خود و عموم دانشجویان فراهم سازید، فتنه گریها و فتنه گرها را بخصوص در محیط دانشجویی شناسایی و خنثی کنید، اختلافات درون سازمانی و برون سازمانی را به حداقل برسانید، خدا را در همه حال حاضر و ناظر اعمال و نیات خود بدانید، و بدانید که هیچ هدفی برای انسان، شایسته تر و والاتر از رضای الهی نیست. (پیام به مناسبت برگزاری دوّمین کنگره جامعه اسلامی دانشجویان 8/7/1377)
***
انسانهای بی بصیرت، زود فریب میخورند. همین امروز هم در دنیا آدمهای دلسوزی هستند که فریب خورده اند؛ دشمن را نشناخته اند و صف را تشخیص نداده اند. در ایران، امام عظیم الشأن ما، به برکت بصیرت مردم ـ که با صبر و مقاومت آنها همراه بود ـ این راه را طی کرد و به موفّقیّت رسید. خود او، در ایجاد این بصیرت و صبر در مردم، بزرگترین مؤثّر بود. هرجا در انحای عالم مبارزه ای صورت میگیرد، حرکتی میشود، انسان دلسوزی در پی نجات توده های مردم حرکت میکند، باید بداند که این راه، با هوشمندی و بصیرت و نیز با صبر و مقاومت طی شدنی است، و لاغیر. دشمن را بشناسید و دشمنیها و ترفندهای او را درست تشخیص بدهید. تبلیغاتی که دشمن میکند، حرفی که دشمن میزند و شایعه ای که دشمن می اندازد، به چشمتان بیاید. توجّه کنید که دشمن با چه انگیزه ای این حرف را میزند، این شایعه را میپراکند، این خبر دروغ را نقل میکند و این اظهار منافقانه را بر زبان جاری مینماید. به هر حال، دشمن، دشمن است.
نکته ی دیگر و بسیار مهمی که باید ملّتهای مسلمان و مبارز به یاد داشته باشند، این است که فریب ترفندها و تبلیغات و حیله گریهای دشمن را نخورند؛ دوست و دشمن را بشناسند و دشمن را در اظهاراتش متّهم کنند. اگر اینطور باشد، این حرکتهای اسلامی به پیروزی خواهد رسید. ما معتقدیم که این دوران، دوران اسلام و دوران غلبه ی ارزشهای الهی و معنوی است، و همانطوری که سال گذشته عرض کردم، این دوران، دوران امام خمینی است و ان شاء الله نسلهای جوان ما این آینده را خواهند دید. (بیانات در دوّمین مراسم سالگرد امام خمینی (ره) 14/3/1370)
تمیز دادن عنصر خائن با افراد بصیر
شما ببینید در یک چنین وضعیتی چه چیزی بیش از همه برای انسان مهم است؟ بصیرت. بنده بارها بر روی بصیرت تكیه میکنم، بخاطر همین. مردم بدانند چه اتفاقی دارد می افتد؛ ببینند آن دستی را که دارد صحنه گردانی میکند، صحنه را شلوغ میکند تا در خلال شلوغیهای مردم، یک عنصر خائنی، یک عنصر دست نشانده و دست آموزی بیاید کاری را که آنها میخواهند، انجام بدهد و نشود او را توی مردم پیدا کرد؛ این کاری است که دشمن میخواهد انجام بدهد. هر اقدامی که به بصیرت منتهی بشود، بتواند عنصر خائن را، عنصر بدخواه را از آحاد مردم و توده ی مردم جدا کند، او را مشخص کند، این خوب است. هر اقدامی که فضا را مغشوش کند، مشوش کند، انسانها را نسبت به یکدیگر مردد کند، فضای تهمت آلود باشد، مجرم و غیر مجرم در آن مخلوط بشوند، این فضا مضر است، مخالف است.
اصرار بنده بر این است که آحاد مردم، ملّت ایران، جریانات مختلف سیاسی، همه در مقابل آن افراد معدودی که با اصل این انقلاب مخالفند، با اصل استقلال کشور مخالفند، هدفشان دو دستی تقدیم کردن کشور به آمریکا و به استکبار است، با یکدیگر یکی باشند. دشمن از اینگونه عناصر در داخل ملّتها دارد؛ در داخل ملت ما هم اینجور کسانی هستند، معدودی از این قبیل پیدا میشوند. متن ملّت، آحاد مردم، این توده ی عظیم مردمی ـ از خواص تا عامه ی مردم ـ اینها را باید از آن عناصر معدود خودفروخته جدا کرد؛ نباید اشتباه اتّفاق بیفتد. من میبینم در بعضی از اظهارات، در بعضی از حرفها، فضا آنچنان مغشوش میشود افراد سردرگم میشوند؛ مردم نسبت به همدیگر، نسبت به نخبگان نسبت به مسئولانشان بدبین میشوند؛ این درست نیست. (بیانات در دیدار جمع کثیری از بسیجیان کشور 4/9/1388)
شناسایی توطئه ی دشمن توسط انسانهای بصیر و خبیر
علما، بزرگان و مسئولین کشور، به فضل پروردگار، مثل همیشه در نهایت هوشیاری عمل کردند و تا دیدند که توطئه است، اقدام نمودند. البتّه سخنرانی در دنیا زیاد است، شب نامه در دنیا زیاد است، حرف نادرست، تهمت و افترا و دروغ، کم نیست؛ امّا هر تهمت و دروغی، توطئه نیست، هر شایعه ای به وسیله ی دشمن نیست. آن شایعه ای که توطئه ی دشمن است، به وسیله ی انسانهای خبیر و بصیر شناخته میشود. (بیانات در جمع بسیجیان به مناسبت هفته بسیج 5/9/1376)
***
در خودتان بصیرت ایجاد کنید. قدرت تحلیل در خودتان ایجاد کنید؛ قدرتی که بتوانید از واقعیتهای جامعه یک جمعبندی ذهنی برای خودتان به وجود آورید و چیزی را بشناسید. این قدرت تحلیل خیلی مهم است. هر ضربه ای که در طول تاریخ ما مسلمانان خوردیم، از ضعف قدرت تحلیل بود. در صدر اسلام هم ضرباتی که خوردیم، همینطور بوده که حالا اینها بحثهای تفسیری زیادی دارد. در دوره های گوناگون دیگر هم همینطور است. نگذارید که دشمن از بی بصیرتی و ناآگاهی ما استفاده کند و واقعیتی را واژگونه در چشممان جلوه دهد. (بیانات در جلسه پرسش و پاسخ با جوانان در دوّمین روز از دهه ی مبارکه ی فجر 13/11/1377)