نیكى به كودكان
«عن ابى عبد اللَّه(علیه السلام) قال قال رسول اللَّه(صلى الله علیه و آله): رحم اللَّه من اعان ولده على برّه. قال قلت كیف یعینه على برّه؟ قال یقبل میسوره و یتجاوز عن معسوره و لا یرهقه و لا یخرق به؛(2199) رسول اكرم(صلى الله علیه و آله) فرمود: خداى رحمت كند كسى را كه در نیكى و نیكوكارى به فرزند خویش كمك كند. راوى حدیث پرسید: چگونه فرزند خود را در نیكى یارى نماید؟ حضرت در جواب چهار دستور داد: 1- آنچه را كه كودك در قوّه و قدرت داشته و انجام داده است از او قبول كند.
2- آنچه انجام آن براى كودك سنگین و طاقت فرسا است از او نخواهد.
3- او را به گناه و طغیان وادار نكند.
4-. به او دروغ نگوید، و در برابر او مرتكب اعمال احمقانه نشود.»
آموزش فرائض مذهبى به فرزندان
«روى عن النّبىّ(صلى الله علیه و آله): انّه نظر الى بعض الاطفال فقال: ویل لأولاد آخر الزّمان من آبائهم. فقیل یا رسول اللَّه! من آبائهم المشركین، فقال لا من آبائهم المؤمنین لا یعلّمونهم شیئا من الفرائض و اذا تعلّموا اولادهم منعوهم و رضوا عنهم بعرض یسیر من الدّنیا فأنا منهم برى ء و هم منّى برآء؛(2200) رسول اكرم(صلى الله علیه و آله) بعضى از كودكان را دید و فرمود: واى بر فرزندان آخر زمان از پدرانشان. عرض شد: یا رسول اللَّه! از پدران مشرك آنها، فرمود نه بلكه از پدران مسلمانشان كه هیچ چیز از فرائض مذهبى را به آنان نمى آموزند و اگر خود فرزندان پاره اى از مسائل دینى را فرا گیرند آنها را از اداء این وظیفه مقدّس بازمى دارند و تنها به این قانع هستند كه فرزندانشان متاع ناچیزى از دنیا بدست آورند، من از این قبیل پدران برى هستم و آنان نیز از من بیزارند.»
احترام به كودكان
«عن انس بن مالك قال: انّ رسول اللَّه(صلى الله علیه و آله) مرّ على صبیان فسلّم علیهم و هو مغذ؛(2201) انس بن مالك میگوید: رسول اكرم(صلى الله علیه و آله) در رهگذرى با چند كودك خردسال برخورد نمود، به آنها سلام كرد و طعامشان میداد.»