فهرست کتاب


تفسیر نور جلد 7

حاج شیخ محسن قرائتی‏

سوره طه آیه 133

(133) وَقَالُواْ لَوْلَا یَأْتِینَا بََایَةٍ مِّن رَّبِّهِ أَوَلَمْ تَأْتِهِم بَیِّنَةُ مَا فِی الصُّحُفِ الْأُولَی
و (کافران) گفتند: چرا (پیامبر) از جانب پروردگارش معجزه و نشانه ای برای ما نمی آورد؟ آیا دلیل و نشانه ی روشن در کتب قبلی برایشان نیامده (که ایمان نیاورند؟)
نکته ها:
مشرکین توقّع داشتند که پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله نیز معجزه ای همانند عصای موسی و شکافتن دریا بیاورد، امّا خداوند می فرماید: مگر نمی دانید که معجزه ی قرآن، از تمام معجزات قبلی بالاتر است، با این وجود مگر در برابر همان معجزات لجاجت نکردند؟!
مراد از (صحف اولی) تورات و انجیل و زبور است.
پیام ها:
1- به درخواست هایی که جنبه ی بهانه جویی دارد، نباید توجّه کرد. (فاصبر علی ما یقولون... و قالوا لولا یأتینا...) (این خصیصه ی انسان های لجوج و متکبّر است که معجزات و دلایل روشن موجود (قرآن) را کنار می گذارند و از سر لجاجت دلیل دیگر طلب می کنند.)
2- نوع معجزه مهم نیست، روحیّه پذیرش لازم است. (لولا یأتینا... او لم تأتهم)

سوره طه آیه 134

(134) وَلَوْ أَنَّآ أَهْلَکْنَهُم بِعَذَابٍ مِّن قَبْلِهِ لَقَالُواْ رَبَّنَا لَوْلَا أَرْسَلْتَ إِلَیْنَا رَسُولًا فَنَتَّبِعَ ءَایَتِکَ مِن قَبْلِ أَن نَّذِلَّ وَنَخْزَی
واگر ما آنان را قبل از (آمدن پیامبر ونزول قرآن) با عذابی هلاک می کردیم، می گفتند: پروردگارا! چرا پیامبری برای ما نفرستادی تا ما از آیات تو پیروی کنیم، پیش از آنکه ذلیل و خوار شویم.
پیام ها:
1- بعثت انبیا علیهم السلام برای اتمام حجّت است، تا مردم بی خبری خود را بهانه قرار ندهند. (لولا ارسلت...)
2- تا قانون ابلاغ نشود، جریمه و کیفر عادلانه نخواهد بود. (لولا ارسلت...)
3- تبلیغ دین واجب است، خواه مردم توجّه کنند یا نکنند. زیرا در غیر این صورت آنان حقّ اعتراض خواهند داشت. (لولا ارسلت...)
4- پیروی از انبیا کلید عزت و آبرومندی است. (من قبل ان نذلّ و نخزی)

سوره طه آیه 135

(135) قُلْ کُلٌّ مُّتَرَبِّصٌ فَتَرَبَّصُواْ فَسَتَعْلَمُونَ مَنْ أَصْحَبُ الصِّرَطِ السَّوِیِّ وَمَنِ اهْتَدَی
بگو: هر یک (از ماو شما) در انتظاریم، پس انتظار بکشید که به زودی خواهید دانست یاران راه راست کیانند و چه کسی راه یافته است.
نکته ها:
مراد از (اصحاب الصراط السوّی) امامان معصوم علیهم السلام و منظور از (من اهتدی) یاوران آنها می باشد.**تفسیر فرقان.***
امام کاظم علیه السلام درباره آیه ی (مَن اصحاب الصراط السویّ و مَن اهتدی) فرمودند: راه راست، راه قائم علیه السلام ما است و هدایت یافته آن کسی است که به اطاعت او هدایت شود.**تأویل الایات، ص 317.***
پیام ها:
1- پیامبر مامور انذار و هشدار است. (فتربّصوا)
2- گذشت زمان وتاریخ همه چیز را روشن می کند. (فستعلمون)
3- کفّار خود را هدایت یافته می پندارند. (فستعلمون من اهتدی)
4- اسلام مکتب اعتدال و مسلمانان هدایت یافتگانند. (من اصحاب الصراط السوی و من اهتدی)