فهرست کتاب


تفسیر نور جلد 7

حاج شیخ محسن قرائتی‏

سوره طه آیه 70

(70) فَأُلْقِیَ السَّحَرَةُ سُجَّداً قَالُواْ ءَامَنَّا بِرَبِّ هَرُونَ وَمُوسَی
پس (وقتی آنان معجزه موسی را دیدند که چگونه اژدها همه ی بافته هایشان را بلعید، تمام) ساحران به سجده افتادند و گفتند: ما به پروردگار هارون و موسی ایمان آوردیم.
نکته ها:
همین که ساحران فهمیدند کار موسی علیه السلام سحر و جادو نیست، بی اختیار به سجده افتادند و در حالی که صبح از کافران بشمار می آمدند، غروب به جمع شهداء راه خدا پیوستند و با بیان «آمنّا بربّ هارون و موسی» اظهار داشتند که کار ما غلط بوده است، و چون فرعون خود را «ربّ» مردم می دانست، آنها هم کلمه «رّب هارون و موسی» را بکار بردند، زیرا اگر آنها تنها می گفتند: «ربّ موسی»، فرعون می گفت: موسی را من تربیت کرده ام، از اینروی ساحران، بعد از کلمه «ربّ» ابتدا نام هارون علیه السلام و سپس نام موسی علیه السلام را ذکر کردند.**تفسیر مراغی.***
خداوند بدون شرط به پیامبرش وعده برتری می دهد، (انّک انت الاعلی) ولی به مؤمنین به شرط وفاداری به ایمان، وعده برتری می دهد، (و انتم الاعلون ان کنتم مؤمنین)**آل عمران، 139.*** زیرا انبیا وفادار هستند، ولی مؤمنین ممکن است دست از وفاداری بردارند، لذا خداوند می فرماید: آنان به شرط وفاداری برترند.
پیام ها:
1- هر کجا که نگرانی زیادتر باشد، تأیید و تأکید بیشتری را می طلبد. (لا تخف انّک انت الاعلی)**آوردن حرف تأکید «انّ» و تکرار ضمیر متصل و منفصل مخاطب «ک و انت» به همراه کلمه علّو آن هم در قالب «اعلی» و جمله اسمیّه، همه تأییدی برای آن دلهره هاست.***
2- تلقین، عامل تقویت روحیه است. (انّک انت الاعلی)
3- جواب باید متناسب با سخن مجادله گر باشد وبا زبان خود او سخن بگوییم. فرعون گفت: (قدافلح الیوم مَن استعلی)، خداوند فرمود: (انّک انت الاعلی)
4- حقّ، باطل را نابود می سازد. (تلقف ما صنعوا)، (ان الباطل کان زهوقا)**اسراء، 81.***
5 - نه تنها ساحران زمان حضرت موسی که تمام ساحران تاریخ تیره بخت هستند. (لا یفلح السّاحر)**الف و لام در کلمه «الساحر» برای عموم است.***
6- برای افراد سالم و غیر لجوج، روشن شدن حقّ همان وتسلیم شدن همان. (اُلقی) (گویا در باطن مجبور به سجده شدند)
7- انسان، موجودی است که می تواند در یک لحظه تصمیم بگیرد و تغییر عقیده و ایدئولوژی دهد. (اُلقی السحرة)
8 - راه توبه برای همگان باز است، توبه از شرک، ایمان آوردن به خداست. (اُلقی السحرة) هر انسان منحرفی را بد ندانیم، شاید توبه کند.
9- انسان ها در انتخاب عقیده آزادند و مجبور محیط نیستند. (القی السحرة)
10- سجده، از آثار یقین است، ایمان بدون سجده نمی شود. (القی السحرة سجّدا)
11- ساحران، در یک جمله، ایمان خود را به توحید و نبوّت اظهار داشتند. (آمنّا برّب هارون و موسی) (قدر زر زرگر شناسد، قدر گوهر گوهری)

سوره طه آیه 71

(71) قَالَ ءَامَنتُمْ لَهُ قَبْلَ أَنْ ءَاذَنَ لَکُمْ إِنَّهُ لَکَبِیرُکُمُ الَّذِی عَلَّمَکُمُ السِّحْرَ فَلَأُقَطِّعَنَّ أَیْدِیَکُمْ وَأَرْجُلَکُم مِّنْ خِلَفٍ وَلَأُصَلِّبَنَّکُمْ فِی جُذُوعِ النَّخْلِ وَلَتَعْلَمُنَّ أَیُّنَآ أَشَدُّ عَذَاباً وَأَبْقَی
(فرعون که تمام نقشه های خود را بر آب دید به ساحران) گفت: آیا قبل از آنکه به شما اجازه دهم، به او ایمان آوردید؟! بی گمان او بزرگ شماست که به شما سحر آموخته است. پس قطعاً دست ها وپاهای شما را بر خلاف (یکدیگر، یعنی دست راست وپای چپ یا به عکس) قطع خواهم کرد و شما را بر شاخه های درخت خرما به دار خواهم آویخت و به زودی خواهید دانست که شکنجه و مجازات کدام یک از ما سخت تر و پایدارتر است.

نکته ها:
در آیه ی 61، موسی فرعونیان را به عذاب تهدید کرد، (لاتفتروا علی اللّه فیسحتکم بعذاب) در این آیه فرعون می گوید: به زودی می دانید که عذاب چه کسی سخت تر است.
پیام ها:
1- عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد. (قال آمنتم) فرعون، همه کارشناسان را برای نابودی حقّ جمع کرده بود، ولی همه به دست موسی علیه السلام هدایت شدند.
2- در نظام طاغوتی، خفقان حاکم است ومردم حتّی از آزادی عقیده نیز محرومند. (آمنتم له قبل ان آذن لکم)
3- تهدید و تهمت، شیوه ی کار طاغوت هاست. (انّه لکبیرکم)
4- انبیا با روح انسان کار می کنند، ولی طاغوت ها با ضربه به جسم انتقام می گیرند. (لاقطّعن...) غافل از آنکه با شکنجه و قتل نمی توان باور واعتقادات مردم را تغییر داد.
5 - ستمگران مغرور، خود را جاودانه می پندارند. (ایّنا اشدّ عذاباً وابقی)

سوره طه آیه 72

(72) قَالُواْ لَن نُّؤْثِرَکَ عَلَی مَا جَآءَنَا مِنَ الْبَیِّنَتِ وَالَّذِی فَطَرَنَا فَاقْضِ مَآ أَنتَ قَاضٍ إِنَّمَا تَقْضِی هَذِهِ الْحَیَوةَ الدُّنْیَآ
(ساحرانی که ایمان آورده بودند به فرعون) گفتند: ما هرگز تو را بر کسی که ما را آفریده وبر آن معجزاتی که برای ما آمده، ترجیح نخواهیم داد. پس تو هر حکم وقضاوتی که می خواهی بکن، تو فقط در این زندگانی دنیا حکم می کنی.