آموزش نماز ویژه نوجوانان

محمد حسین فلاح زاده

پیش گفتار

یکی از پایه های اصلی و اساسی دین اسلام، نماز است.
نماز، معیار سنجش ایمان افراد و ملاک شناخت پرهیزگاران است.
نماز، پرچم برافراشته دین، و نمازگزاران، امان یافتگان سایه الهی آن هستند.
نماز، بزرگترین عبادت و برترین تکلیف است.
در روایت آمده است که شخصی نزد امام صادق (علیه السلام) از دیگری تعریف می کرد، پس از تعریفها و ستایشها، حضرت پرسید: نمازش چگونه است؟(1) یعنی در انجام این وظیفه مهم چقدر می کوشد؟ همه آن نیکی ها بسته به مقدار اهمیتی است که او برای نماز قائل است.
در راه بر پا داشتن این فریضه الهی، هر چه تلاش شود زیاد نیست، بلکه همه تلاش اندیشمندان اسلام و دلسوختگان مکتب حق و حتی پیکار مجاهدان صحنه نبرد با باطل، در راه برپایی این عبادت بزرگ بوده است، بنابراین، توجه دادن نسل نو به اهمیت نماز و تشویق و ترغیب و راهنمایی و یاری آن عزیزان بلکه واداشتن آنان به نماز آموزی و نمازخوانی، وظیفه همه علاقه مندان به فردای سعادتمندانه جامعه اسلامی است، پس بر ماست که برای بیشتر بها دادن به این اصل از اصول عملی اسلام اقدام کنیم، و با تهیه و تدوین جزوه ها، کتابها، داستانها، تابلوها، فیلمها و هر شیوه شایسته ای، نسل سرگردان در پیچ و خم اندیشه های پوچ و بی هدف را به کعبه (عامل یکسویی عبادات) ره نماییم تا در هر زمین و هر زمان بانگ تکبیر برآید و روح نماز، همیشه زنده بماند.
گر چه تاکنون، دانشمندان و نویسندگان، در این راستا رحمتهای فراوانی کشیده اند و هر یک به نوبه خود مفید بوده و قابل ستایش است ولی شاید این نوشته هم که به سبکی نو تدوین شده است، بتواند نوجوانان عزیز را برای آموختن نماز یاری دهد.
به علاوه که در این نوشته تلاش شده است تا در ضمن دارا بودن اهم مسائل مربوط به فراگیری نماز، حالت اختصار را از دست ندهد تا برای این عزیزان خسته کننده نباشد، و همچنین از بکار بردن اصطلاحات و لغات مشکل پرهیز گشته است، مگر در حال ناچاری، که در آن مواردهم، در پاورقی توضیح داده شده است.
ما با ارج نهادن به تمام تلاشهای پیشین، نوشته حاضر را به تمام نوجوانان و جوانان عزیز که در آغاز بلوغ و تکلیف، به فکر سعادت دنیا و آخرت خود می باشند تقدیم می کنیم. امید است که مورد قبول حضرت حق و توجه آنان قرار بگیرد.
ربنا تقبل منا انک انت السمیع العلیم(2)

چرا نماز بخوانیم؟

می دانیم که جهان هستی را آفریدگاری است دانا و توانا، و تمام موجودات را به بهترین گونه آفریده و هر یک را از نعمتهای مورد نیاز آن برخوردار کرده است.
در بین همه موجودات، انسان را از نعمت خرد بهره مند ساخته، و به او قوه انتخاب و اختیار عطا کرده که می تواند به کمک آن راه نیک و بد را تشخیص دهد، و از زشتی ها بپرهیزد و خوبی ها را عمل کند و سعادت زندگی دنیا و پس از مرگ خود را تامین نماید.
و همگی می دانیم که هرگز نمی توانیم بطور کامل از عهده شکر و سپاس نعمتهای فراوان او برآییم، ولی، آیا هرگز اندیشیده ایم که چگونه می توانیم شکر این همه نعمت را بجای آوریم، و آیا تاکنون به این فکر بوده ایم که چگونه می توانیم، خدای بزرگ را سپاس گوییم و وظیفه انسانی خود را به انجام رسانیم، و فرمانش را اطاعت کنیم؟
نماز، توجه به نعمت های بیکران الهی و قدرت بی پایان اوست.
نماز، نزدیکترین شیوه ارتباط با خالق یکتا و جلوه ای از بندگی انسان در پیشگاه خداوند است.
نماز، عالیترین ذکر خدا، موجب آرامش و اطمینان قلبها، مایه صفای باطن و روشنی روح و روان است.
نماز حالت راز گویی نیاز طلبی انسان راه یافته است.
نماز، بسیج همگانی انسانهای وارسته در هر صبح و شام و در هر جماعت و جمعه است.
نماز، همچون نهر آبی است که انسان، روزی پنج مرتبه خود را در آن شستشو می دهد.
نماز، کارخانه انسان سازی و نمازگزار ثمره آن است.
نماز مقبول، انسان و جامعه را از کارهای زشت و ناپسند باز می دارد.
نماز، در بین واجبات، اهمیت بسیار دارد و نمازگزار نزد خداوند، دارای مقامی بس والاست.

چگونه نماز بخوانیم؟

حالا که دانستیم، چرا باید نماز بخوانیم، با چگونگی آن نیز آشنا می شویم. برای آشنایی با چگونگی نماز، لازم است اقسام آن را بدانیم.