مسئولان موظفند همان قدر به امور مادی مردم برسند که به امور معنوی می رسند.
تاریخ: 8/6/1368
اسلام برای دنیا و آخرت مردم برنامه و هدف دارد دشمن و بیگانگان، این گونه وانمود می کنند که اگر یک مجموعه، برای ایجاد رفاه و حل مشکلات مردم کار می کند، لزوما به معنای دور افتادن از معنویات و آرمانهاست! این، غلط است. این، تصور افراد ساده لوح و تغلیط و تسویل افراد مغرض است. اسلام، برای دنیا و آخرت مردم، برنامه و هدف دارد. مسئولان اداره کشور موظفند همان قدر به امور مادی مردم برسند که به امور معنوی می رسند. بیگانگان، این گونه تبلیغ می کنند که اگر مجموعه یی می خواهد مشکلات مردم را حل کند و تولید را زیاد و معادن و صنایع را فعال نماید و کشاورزی را پربار کند و کارخانه ها را با همه ظرفیت به کار وابدارد، پس لابد این کار، به معنای فراموش کردن و یا ضعیف و کم رنگ نمودن آرمانها و معنویات و اهداف انقلاب است. این فکر، فکر دشمن است که می خواهد در ذهن مردم ما آن را القا کند و خیلی مایه تاسف است که انسان مشاهده کند بعضی از افرادی که دوستند، غافلانه و ساده لوحانه، همان حرف دشمن را تکرار می کنند! دنیا و آخرت، رفاه و آرمان، با هم و در کنار هم قابل پیشرفت است. تصور این که جامعه آرمانگرا به حل مشکلات مادی و رفاهی نخواهد رسید، به معنای این است که بگوییم ادیان و مقدسات و معنویات و آرمانها، به فکر دنیا و زندگی مردم نیستند! این، خلاف صریح اسلام و همه ادیان است. مطمئنا حرکت به سمت گشودن گره های مردم و باز کردن راه به سمت یک زندگی مرفه و سالم و خوب، که مردم از فراوانی و ارزانی و دیگر امکانات استفاده کنند، یک وظیفه اسلامی است که بر دوش همه -بخصوص بر دوش شما که مسئولان و مدیران کشور هستید- است. این کار، عملی است و قطعا جزو آرمانهای اسلامی و امام عزیزمان می باشد. جامعه مومن و انقلابی، تعارض دنیای زودگذر و سهل الوصول با آرمانهای ماندگار و صعب الوصول را به نفع این دومین حل خواهد کرد. رسیدن به آرمانها دشوار است، ولی ملت ایران در برنامه ریزیهای جامع و بلند مدت شما، انشاء اللّه آرمانها و معنویات اسلامی خود را به دست خواهد آورد. ما هم عجله نمی کنیم و مسئولان کشور را دچار دستپاچگی نمی کنیم. انشاء اللّه با صبر و حوصله و حواس جمع، در همه بخشها برنامه ریزی بکنید تا بخشهای اقتصادی و فرهنگی و بهداشت و درمان و خدمات و تولید و بخصوص بعضی از بخشهای ویژه -مثل کشاورزی و معدن- تکان حسابی بخورد. دین شما به مردم، حرکت با برنامه ریزی است... البته، مردم حق دارند بعد از گذشت زمان معقولی، از مسئولان هر یک از بخشها سوال کنند که نتیجه کار شما چیست باید خودتان را برای پاسخگویی آماده کنید. باید کار را به گونه یی تنظیم کنید که بتوانید محصول و نتیجه آن را به مردم نشان دهید و دلیل نقایص آن را بازگویید. مردم حسابگر و هوشیارند.
ما در این بیست سال، هر جا که توانسته ایم تکلیف و اهداف را مقدم و خودمان، اشخاص ، خودها و هواها را تضعیف کنیم، پیش رفته ایم
تاریخ: 15/8/1378
هر جا اسلام رفت، توده های مردم از آن استقبال کردند و قدرتهای پوشالی مانع و مزاحم، به آسانی کنار گذاشته شدند. این چه عاملی بود که توانست این طور اقتدار اسلام را پیش ببرد و بعد هم تمدن اسلامی را پایه گذاری کند، که این تمدن اسلامی، حتی در دوران انحطاط قدرت سیاسی اسلام هم در اوج تلالو و اقتدار باقی ماند، فرهنگ دنیا را تحت تاثیر قرار داد، علم را گسترش داد و فرهنگ اسلامی را رایج کرد اینها تجربیات خیلی عجیبی در تاریخ است. عامل اینها چیست این، موضوع یک بحث خیلی طولانی است. محققان و نویسندگان روی این مساله کار کردند، باز هم باید کار کنند.
... یقینا یکی از چیزهایی که عامل پیشرفت اسلام بود، اعتماد به خدا و احکام الهی بود، آمَنَ الرَّسُولُ بِما أُنْزِلَ إِلَیْهِ مِنْ رَبِّهِ وَ الْمُؤْمِنُونَ کُلٌّ آمَنَ بِاللَّهِ وَ مَلائِکَتِهِ وَ کُتُبِهِ وَ رُسُلِهِ . خود پیامبر و مومنین صدر اول، از اعماق دل به پیام اسلام معتقد بودند، اسلام را، کافی بودن اسلام رئ، برای نجات، شعارهای اسلامی را، حقایق اسلامی را، حقیقتا از بن دندان قبول داشتند. این ایمان، عامل بسیار مهمی است.
یک عامل دیگر، لااقل در راس این حرکت این بود که به خود - آنچه که به شخص و به بهره مندیهای مادی برای خود انسان برمی گردد - بی اعتنا بودند، این عامل بسیار مهمی است. این همه که ما در روایات، در نهج البلاغه، در کلمات نبی اکرم و ائمه علیهم السلام و بزرگان درباره بی رغبتی به دنیا و بی اعتنایی به زخارف دنیا برای شخص خود تاکید و توصیه داریم، به خاطر تاثیر عظیم این عامل است. البته دشمنان اسلام و کج فهمان مسلمین، گمان کردند یا وانمود کردند که اگر در اسلام گفته شده است زهد، یعنی دنبال دنیا به معنای مظاهر عالم وجود و مظاهر زندگی نروید، در حالی که مساله این نبود، بلکه دنیای بد و دنیای مذموم و این که من و شما، خود و منافع مادی خودمان را هدف قرار بدهیم و دنبال آن باشیم، مورد نظر بود، این، آن چیزی است که بیچاره کننده و ویران کننده و اساس بدبختیهاست.
... ما در جمهوری اسلامی در این بیست سال، هر جا که توانسته ایم تکلیف و اهداف را مقدم بداریم و خودمان را، اشخاص را، خودها و هواها را تضعیف کنیم، پیش رفته ایم، اما هر وقت عکس این شده است، ضربه خورده ایم.
... اولین تکلیف به گردن ماست. هر کدام ما که در نظام اسلامی مسئولیتی داریم - مسئولیت های اجرایی، مسئولیت های مشورتی، مسئولیت های تحقیقی، تقنینی - بایستی سعی ما در این باشد که آن عنصر قوت و قدرت را که در تاریخ اسلام سراغ داریم و در زندگی خودمان هم تجربه کرده ایم، در خودمان زیاد کنیم، آن، اعتماد به خدا، اعتماد به آنچه که از اسلام در دست داریم، و از محوریت خارج کردن من، یعنی کم کردن منیتهای شخصی، منیتهای قومی، منیتهای گروهی، منیتهای سیاسی.
نظام اسلامی، نظامی است که قصد اجرای تمام احکام و موازین اسلامی را به صورت کامل دارد
تاریخ: 15/9/1368
نظام اسلامی، نظامی است که قصد اجرای تمام احکام و موازین اسلامی را به صورت کامل دارد. این نظام، مایه سعادت انسان و سربلندی ملت و کشور و مایه آبادی روی زمین و کشور و منطقه زیست و مایه شادی محیط زندگی و نیز استحکام خانواده و اصلاح روابط اجتماعی میان مردم و خلاصه مایه خوشبختی زندگی مادی و معنوی انسانهاست.